1. Meleg reggeli minden nap
A kínai szervóra szerint hajnali 5-től kezdve az emésztőszerveink aktiválódnak, 5 és 7 között a vastagbél, 7 és 9 között a gyomor, 9 és 11 között pedig a lép-hasnyálmirigy van az energiájának maximumán, ekkor emésztünk a leghatékonyabban.
A gyomor és a hasnyálmirigy az édes ízt szereti és a meleg, főtt ételt – így nem hűl ki az emésztés tüze. Ezért a legjobb, amit tehetsz, ha főtt gabonakását reggelizel párolt gyümölccsel.
Ha az édes reggeli után hamar megéheznél, térj át a sós reggelire. Ehetsz zöldséges gabonaételeket, tojásos fogásokat, gazdag leveseket vagy pirítóst valamilyen házi kencével.
A kép forrása: innen
2. Ivás csak étkezések között
Az egész napos ásványvízivás keleti szemmel nézve helytelen nyugati szokás, mert az ásványvíz hűtő hatású, nagy mennyiségben fogyasztva lehűti az emésztőrendszert és felhígítja a gyomornedveket. Éppen ezért inkább az étkezések közötti köztes időben igyál, evés előtt és után fél órával már lehet. Evés közben maximum néhány kortyot.
5 elemes tipp: Napközben igyál forró/meleg vizet. Bizarrul hangzik, de próbáld ki és meglátod, könnyű megszeretni. 🙂
3. Ápold az emésztés tüzét!
Mind a kínai, mind az indiai táplálkozásterápiában központi gondolat, hogy az emésztőrendszer akkor működik jól, ha elég meleg van odabent. A testünkben zajló kémiai folyamatoknak 37 fok körüli hőmérséklet az ideális, ha ennél hidegebb étel kerül be, azt előbb fáradságos munkával fel kell melegíteni. A savanyított tejtermékek, a déli gyümölcsök, a nyers saláták mind erősen hűtő hatásúak. Ha rendszeresen eszel belőlük, főként ha vacsorára, az lelassítja az anyagcsere-folyamatokat és nyálka keletkezik. A következmény pedig: elhízás, krónikus hurut, puffadás és egyéb emésztési zavarok.
A jó emésztés titka tehát a minél több meleg, főtt étel fogyasztásában rejlik. Sokat teszel az egészségedért, ha legalább a reggelid és a vacsorád meleg étel.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: